om te lezen, over lezen, reizen en fotografie.

Gereguleerd (1)

Ik denk er aan maar zorg er voor dat het een positieve gedachte is. Dat kunstje ken ik eigenlijk al sinds ik kind ben. Hoe ik het precies doe weet ik niet maar voor mezelf kan ik het systeem beïnvloeden. Of noem het voor de gek houden. Mijn niet-gereguleerde oma, al lang geleden overleden, noemde het liegen. Een woord dat tegenwoordig niemand meer gebruikt. Want we zijn gereguleerd.

Dat beïnvloeden is beperkt. De voortdurende lichaamscontroles zijn niet tot nauwelijks te beïnvloeden. Maar de controle op de aard van gedachten dus wel. Zo heb ik geleerd over destructieve dingen na te denken zonder dat het systeem hier een melding van doet. Toch wel bijzonder want alles wordt vastgelegd en opgeslagen. Mijn houding, mijn bewegingen, mijn hartslag, suikergehalte, bloeddruk en duizenden andere parameters worden elke tiende seconde vastgelegd, opgeslagen en voortdurend geanalyseerd. Net zoals de woorden die ik spreek en de geluiden uit mijn omgeving. 360 graden beeld rondom me heen ook, zelfs in het donker.

Mijn werk als controleur bestaat uit het analyseren van productiegegevens uit onze algenboerderijen. Duizenden locaties verspreid over de wereld, gegevens automatisch verzameld en geanalyseerd worden in compacte vorm hier in mijn huis gepresenteerd. Wanneer het systeem afwijkingen constateert zal het zelf met een aantal voorstellen komen en het is mijn taak die voorstellen te controleren. Het zelflerende systeem is zo intelligent dat ik al meer dan drie jaar elk voorstel alleen hoef te bevestigen. Toch gaat het niet vervelen, ik heb de vrijheid om dieper de gegevens in te gaan. Ik het vind het prachtig om in te zoomen tot een individuele fabriek, een apart bassin. Het blijft fascinerend om de oogsters in een schijnbaar willekeurig patroon het werk te zien doen. Lang geleden deden mensen dit werk, toen namen machines het over en kreeg de mens een controlerende en reparerende functie. Nu gaat alles autonoom. Wordt er bij een natuurramp een boerderij vernietigd dan worden de opruim- en opbouwwerkzaamheden automatisch uitgevoerd. Ontstane bodemvervuiling wordt aangepakt door nano’s. Het grotere werk door multifunctionele droneprinters. Ja, het boerderijontwerp wordt nog steeds goedgekeurd door mensen maar net zoals bij mijn werk is dat slechts een kwestie van bevestigen.

Mijn grote liefde ligt bij de natuur. De meeste mensen hebben een hekel aan buiten komen maar ik kies er voor om af en toe het bos in te gaan. Zelf lopen in de buitenlucht voelt toch anders dan de automatisch spierstimulatie die het systeem ons dagelijks toedient. Ik controleer of de locatie waar ik wil gaan wandelen geschikt is. Daarvoor denk ik aan de locatie. Rechts voor mij in de ruimte verschijnt een live beeld. Het is droog en de zon schijnt. Onder het live beeld staan de weersverwachting, het aantal mensen dat nu in het gebied is, de hoeveelheid zoogdieren, vegetatie, bijzonder uitzicht-punten. En ook hier is een eenvoudige gedachte genoeg om dieper de gegevens in te gaan. Ik vind het fascinerend om de populatie veldmuizen door de jaren heen, vastgelegd in een grafiek te bekijken. Het mooiste is wanneer de daadwerkelijk aantallen af gaan wijken van de trends. Nooit lang want ook dit is zelfregulerend maar het is prachtig om het systeem te betrappen op achterstand. De registratie van veldmuizen blijft blijkbaar lastig want ik heb systeem al diverse malen heftig zien verschieten.

Ik zie mensen op het beeld maar iedereen die ik zie zit in zijn privacy-cocon. De cocon is er natuurlijk niet echt. Maar op alle beelden die voor ons mensen toegankelijk zijn zien we alleen het uiterlijk wanneer de persoon er voor gekozen heeft zichzelf te laten zien. De meeste mensen hebben hun cocon standaard aanstaan wanneer ze naar buiten gaan. Er zijn mensen die er plezier beleven zichzelf juist te laten zien. Dat zijn exibio’s. Een steeds kleinere groep mensen. Gisteren was dat 3,2% in mijn provincie en landelijk 2,4%. Het platteland kent dus meer exibio’s. De meeste exibio’s werken in de entertainment-industrie. Je kan seks met ze hebben. Dat kan met een levensechte avatar of met de persoon zelf. Allemaal op afstand natuurlijk. Er zijn mensen die beweren dat ze het verschil kunnen merken tussen een avatar-simulatie of de daad met de echte remote versie. Ik heb daar sterk mijn twijfels over.

Ik besluit twee uur vrij op te nemen. Misschien dat ik dadelijk aangekomen op locatie nog een uur werk. Ik heb geen zin om in de auto dadelijk nog werk te doen maar wil genieten van het landschap. Toen ik zag dat het weer goed was bestelde ik gelijk een standaard model, éénpersoons. De verwachte aankomsttijd van de bestelde auto is 5 minuten. Omdat het buiten iets kouder is dan binnen activeer ik een verdikking in mijn kleding. Extra-iso noemen we dat. De meeste standaardkleding kent vijf iso-niveaus. Voor extreme sporters is er kleding tot zeven niveau’s. Uiteraard traploos instelbaar.
Ik bestel eigenlijk nooit duurdere auto’s. Er is nauwelijks verschil in snelheid, mijn dataschil gaat gewoon met me mee, ongeacht de auto en de standaard stoelen voldoen prima. Zodra ik ga zitten hebben ze mijn vorm al aangenomen.

Voor ik ga kijk ik rechtsboven nog even naar mijn tevredenheid-index. 97,22% Eens kijken of een goede wandeling mij een procentpunt hoger kan laten komen.

De auto biedt rondom zicht. De stoel is 360 graden draaibaar. Ik had een volledig autonoom model besteld. Zonder stuurwiel. Overigens is het zelf besturen van een auto alleen op speciale trajecten mogelijk. Je mag op zo’n traject dan wel zelf sturen,het systeem houdt voortdurend in de gaten of het allemaal wel goed gaat en grijpt in wanneer er iets mis dreigt te gaan. Maar er zijn mensen die zichzelf ontzettend cool vinden wanneer ze idee hebben dat ze zelf kunnen sturen. Ik moet er altijd een beetje om lachen. We zijn immers gereguleerd. Wanneer we gekke dingen willen doen dan grijpt ook bij ons het systeem in. Bij een stukje zelf autorijden is dat heel subtiel, dan zal de auto het vanzelf weer overnemen. Maar stel dat je iets wil gaan doen dat schade toebrengt aan een ander dan kan het systeem ons tijdelijk verlammen. Geheel of deels, al naar gelang de dreiging. het gebeurt niet vaak maar de keren dat ik het gezien heb was het spectaculair. Een verwarde man wilde iemand anders met een ijzeren staaf slaan. Op het moment dat de man een uithalende beweging maakte viel hij als een plumpudding op de grond. Binnen twee minuten was er een handhaafdrone die hem op kwam halen. Waarschijnlijk gelijk afgevoerd naar medische controle en begeleiding. Regulatie heeft ons veel voorspoed gebracht.

« »