om te lezen, over lezen, reizen en fotografie.

Routine

Je wordt wakker. De droom nog vers in je geheugen, het zweet van verlangen op je lichaam. Details vervagen al snel maar je tegenspeler staat nog helder op je netvlies. Je kijkt opzij. Je man is al het bed uit, zoals elke ochtend een uur eerder dan jij naar zijn werk. De plichtmatige kus krijg je al een paar jaar niet meer. Het moment dat dat stopte kan je je niet herinneren. Je probeert je de laatste seks te herinneren. Wanneer werden weken maanden? Het was deze zomer maar de herfst staat al akelig dicht voor de deur. Beter ook vergeten die laatste keer. Het was volgens het vaste patroon: Wijntje, bank, filmpje en na de film die je niet meer kan herinneren de vaste routine van 10 minuten. Routine is fijn maar hier voelt het iets minder.

Je staat op en loopt naar de badkamer. De kinderen zitten beneden voor de TV. Lang douchen kan niet meer, ze moeten eten en zo door naar school. Je spoelt je even snel af en laat je handen langs je lichaam gaan. Wanneer was het voor het laatst dat iemand je lichaam echt lief heeft gehad? Je bewonderend heeft aangekeken en heeft verteld dat je mooi bent? Je kijkt in de spiegel. Dat ochtendhoofd is niet alles op je veertigste maar je kijkt tevreden naar je lichaam. Draait je kont naar de spiegel en lacht. “Dit is voor jou John” zeg je en op het moment dat je het uitspreekt schrik je.

Wat mankeert je? John is een fijne online vriend. Je praat al een jaar met hem, de laatste maanden wat intensiever. In tegenstelling tot veel andere mannen is hij netjes en geïnteresseerd. Je mag fijn tegen hem aan zeuren zonder dat hij je veroordeelt. En hij hoort graag wat je doet. Je voelt je op je gemak bij hem. Een fijne vriend. Maar niet meer dan dat. En alleen online. Lekker makkelijk, kan je uitzetten wanneer je er geen zin in hebt.

Je droogt je af, kleedt je aan, doet je make-up. Je hoort de kinderen ruzie maken. Je schreeuwt ze aan tafel. Spijt op het moment dat je dat doet. Dat was nergens voor nodig. Sorry jongens, mama moet eerst even koffie. Bakjes, bekers, brood, fruit. Mediator spelen, de vrede bewaren. Als alles gewoon loopt zoals het hoort te lopen, dan is het goed. Routine, routine is goed. Gio is al uit je hoofd verdwenen. De routine verdreef hem.

Je loopt de kinderen naar school. Haat aan het schoolplein. Je zal de dag vieren wanneer ze zelfstandig naar school kunnen. Op de terugweg naar huis eindelijk tijd voor je gele telefoon. Drie facebookberichten. Een van John: “he H. je koffie al gehad? Heb een fijne dag! x”. Je lacht naar je telefoon. Je besluit te antwoorden. “ha J. ja koffie gehad, man wat was ik daar aan toe. En weet je, ik moet je wat vertellen, ik had een bijzondere droom…”

« »