Sinds september vorig jaar wandel ik. Nu wandelde ik daarvoor ook al wel maar de frequentie is sinds afgelopen september erg toegenomen. Dat heeft zijn redenen maar die zijn nu niet zo belangrijk. Rond die tijd ging ook mijn telefoon kapot, een telefoon waar een echt goede camera op zat en waar ik heel tevreden mijn foto’s mee maakte.  Ik schakelde over op mijn reservetelefoon maar die bleek lang niet zulke goede foto’s te maken. Onderzoek naar een nieuwe telefoon met goede camera wees uit dat telefoons die aan mijn eisen zouden voldoen belachelijk duur zijn. Ik vind 300 euro zo’n beetje het maximum dat ik aan een telefoon uit wil geven maar dat was in deze absoluut niet voldoende.

Gelukkig had ik nog een Canon EOS-100D spiegelreflex camera liggen. Een camera waarmee ik wel eens foto’s had gemaakt maar waar ik weinig mee op pad was geweest. Ik vond ook dat mijn telefoon met afstand betere foto’s maakte, zeker van heel dichtbij.

Maar nood breekt wet dus besloot ik me verder te verdiepen in de fotografie. Dat dus sinds september en ik moet zeggen dat ik steeds tevredener word over het resultaat. De meeste foto’s schiet ik met een Canon 55-250mm lens. Sluitertijd en diafragma altijd op handmatig en meestal met autofocus aan. Die laatste laat me regelmatig nog in de steek maar dat wordt steeds minder. Ik weet nu namelijk op welke momenten hij me in de steek laat.

Maar dit verhaaltje is niet om te vertellen over hoe ik de foto’s maak, ik heb me namelijk een heel ander doel gesteld. Vanaf september heb ik veel mooie plekken rond mijn woonplaats (Aalten) bezocht en uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat met enige afstand het Aaltense Goor het mooiste is om in te wandelen. Het hoe en waarom kom ik later wel op terug maar het plan is nu vier seizoenen te fotograferen en dit alles op een later tijdstip terug te laten komen in een mooi boekwerk. Daarvoor wil ik minimaal één keer per week een bezoek aan het Aaltense Goor brengen, ongeacht de weersomstandigheden.

Tot op heden is dat goed gelukt. Ik maakte mooie foto’s in de herfst en ook in de winter was er genoeg moois vast te leggen. Elke keer ontdek ik weer nieuwe dingen en ook mijn fotografie gaat nog steeds vooruit. Ik ben nu in staat om ook de vogels in het gebied redelijk goed vast te leggen en ook het wild en ik worden steeds betere vrienden. Vos, ree en haas krijg ik regelmatig te zien en ik verlang ontzettend naar de lente waarin de natuur volledig gaat ontwaken. Omdat ik mijn twitter en facebook niet helemaal dood wil gooien met foto’s plaats ik voortaan het gros van de foto’s hier.

Ook wil ik een en ander gaan vertellen over het gebied zelf. Hier en daar op Internet is wel een en ander te vinden maar dit gebied verdient een groter geheel. Op deze website probeer ik dingen uit om te zien of ze straks geschikt zijn om op te nemen in het boek. Jullie opbouwende kritiek is dan ook van harte welkom.

Hans

Aaltense Goor - ochtend zon in februari
Aaltense Goor – ochtendzon in februari